Halluks Valgus Nedir?

Ayak başparmağının çeşitli nedenlerle iç tarafa doğru yamulması ve genellikle buna tarak kemiği başındaki büyümenin de (Bunion) eşlik etmesidir.
Halluks Valgus Kimlerde sık görülür?
Uç kısımları dar, topuklu ayakkabı giyenlerde sık rastlanır. Ayak yapısında düz tabanlık olması halluks valgus oluşumuna zemin hazırlar. Bu nedenle bayanlarda ayakkabı seçimleri nedeniyle çok daha sık rastlanır. Ailesinde halluks valgus olanlar da hastalığa sık rastlanır.Ayakları düz tabanın aksine aşırı kubbeli olanlarda (Pes Cavus) halluks valgusa nadir rastlanır.

Halluks Valgus Belirtileri nelerdir?
Ayak başparmağının 2. parmağa doğru yamulması ve yamulan eklemin yan tarafında bunion adı verilen şişliğin oluşmasıdır. Bazen bu şekil bozukluğuna şiddetli ağrı da eşlik edebilir. Hastalar özel bir günde giydikleri bir ayakkabı ile bir gece içerisinde hastalığın başladığını iddia ederler genelde, bunun sebebi eklemi koruyan yumuşak dokuların topuklu ayakkabı içerisinde şişmesine ve ağrısına bağlı sessiz seyreden hastalığın aktivasyonudur.

Halluks Valgus hakkında Yanlış bilinenler
Parmak arası silikon makara ve buna benzer destekler ile hastalığın önleneceği ve hatta geriye çevireleceği inancı yaygındır fakat oluşan bozukluk asla geri gitmez. Halluks valgusun ilerlememesi için yapılacak en önemli şey topuklu ve dar ayakkabılardan uzak durmaktır. Geriye kalan bütün uygulamalar ve cerrahi dışı tedaviler ağrı kontrolü ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatıcı etki gösterir.

Halluks Valgus’un Tedavisi nedir?
Cerrahi dışı tüm tedaviler ağrı kontrolü ve hastalık ilerlemesini yavaşlatır. Ameliyat ile tedavisine karar verirken esas kriterin ağrı ya da şekil bozukluğunun yol açtığı ikincil cilt problemleri olması gerekmektedir. Göreceli kriter ise şekil bozukluğu ve hastanın şekil bozukluğunu düzelttirme isteğidir. Halluks valgusun düzeltilmesinde seçilecek yola hastanın yaşı, cinsiyeti, ek hastalıkları ve şekil bozukluğunun açıları ile karar verilir.
Halluks Valgus Opr. Dr. Halil Buldu
Halluks Valgus Opr. Dr. Halil Buldu
Halluks Valgus Opr. Dr. Halil Buldu