tr Pazartesi/Monday - Cuma/Sunday 09.00 - 18.00 +90 532-356-48-75info@halilbuldu.com
Trusted By
10,000+ Patient
Leg Lengthening
the best price and quality
Location
Nisantasi, Istanbul

De Quervain Tenosinoviti

De Quervain Tenosinoviti nedir?

De Quervain Tenosinoviti anlatan bilimsel bir görsel. Opr. Dr. Halil Buldu

El bileği dış yanındaki iki tendonun (abdüktor pollisis longus ve ekstansör pollisis brevis) el bilek seviyesinde sıkışması ve buna bağlı olarak enflamasyon, ağrı gelişmesidir.

Belirtileri nelerdir?

El bileğinin baş parmağa doğru olan kısmında ağrı, el bileği dış yanıında kemik üzerinde (radial styloid üzeri) ağrı, el bileğinin parmaklar kapalı iken aşağıya doğru bükülmesi (Finkelstein testi). Ağrı bazı hastalarda çok ileri derecede olabilir. Hastalar el bileklerinde kırık bile olabileceğini düşünürler. Ağrı bazen tendinitlerin aksine istirahatte de çok baskın olur ve uykudan uyandırıcı karakterde olabilir.

Opr. Dr. Halil Buldu'nun De Quervain Tenosinoviti operasyonu sonrasında oluşan gelişmeyi gösteren bir bandajlı el resmi.

Kimlerde sık görülür?

De Quervain Tenosinovitine en sık emzirme dönemindeki kadınlarda ve yoğun ev işi yapan insanlarda rastlanır. El bileğini meslek gereği yoğun kullananlar ve romatolojik hastalığı olanlarda da görülme oranı artabilir.

Hastalık net bir kanıt olamamakla birlikte, yoğun aktivite modeline alışık olmayan bir kişinin hayat tarzındaki değişiklerle (emzirme dönemi, evlilik sonrası ev işleri gibi) ortaya çıkar. Bu nedenle kırsal kesimde ve küçük yaşlardan itibaren elini yoğun kullananlarda çok görülmez.

Opr. Dr. Halil Buldu'nun De Quervain Tenosinoviti operasyonu sonrasında oluşan gelişmeyi resmeden bandajlı bir el resmi.

De Quervain tenosinoviti daha çok şehirleşme oranı yüksek bölgelerde daha sıktır.

Opr. Dr. Halil Buldu

De Quervain Tenosinoviti Tedavi Seçenekleri:

Hastalara tanı konulduktan sonra hemen basamak tedavisine başlanmalıdır.:

Opr. Dr. Halil Buldu
Opr. Dr. Halil Buldu'nun De Quervain Tenosinoviti operasyonu sonrasında oluşan gelişmeyi önizleyen bir bandajlı yandan bakılmış el resmi.

1.Basamak; buz kompresi, de Quervain ateli , antienflamatuvar ilaçlar ve aktivite kısıtlaması. Atel hastalığın erken ve en aktif dönemlerinde gece gündüz takılmalı, hastalık şiddetini azalttığında sadece geceleri ve istirahat halinde çıkarılabilir.

Opr. Dr. Halil Buldu'nun De Quervain Tenosinoviti operasyonu sonrasında oluşan gelişmeyi gösteren bir bandajlı el resmi.
Opr. Dr. Halil Buldu'nun De Quervain Tenosinoviti operasyonu sonrasında oluşan gelişmeyi gösteren bir bandajlı el resmi.

2.Basamak; eğer bu ilk basamak tedaviyle yeterli gerileme sağlanamazsa inflamasyonun giderilmesi için lokal  enjeksiyonlar planlanmalıdır. Enjeksiyon genelde birer hafta arayla 2-3 kez denenir. Enjeksiyon için kortizon veya PRP (platelet riched plasma) denenebilir. PRP enjeksiyonunun yüz güldürücü sonuçları daha fazladır fakat daha ağrılı ve maliyetlidir. Hastalığın erken ve aşırı ağrılı döneminde kortizon enjeksiyonu seçimi ilk tercih olabilir.

Opr. Dr. Halil Buldu'nun De Quervain Tenosinoviti operasyonu sonrasında oluşan gelişmeyi gösteren bir bandajsız el resmi.

3.Basamak; İlk iki basamak denenmiş ve hastanın günlük aktivitelerine engel olacak seviyede ağrı devam ediyorsa cerrahi yönteme başvurulmalıdır.  Cerrahi tedavide, hastalığı oluşturan  bu iki tendonun (abdüktor pollisis longus ve ekstansör pollisis brevis) sıkıştığı alan bulunur ve sıkışmayı sağlayan yapılar temizlenir.