tr Pazartesi/Monday - Cuma/Sunday 09.00 - 18.00 +90 532-356-48-75info@halilbuldu.com
Trusted By
10,000+ Patient
Leg Lengthening
the best price and quality
Location
Nisantasi, Istanbul

Bacak Boy Eşitsizlikleri

Metre ile bacak boyunu ölçen bir resim - Opr. Dr. Halil Buldu

Bacak boyları ne sebeplerle farklılık gösterebilir?

Bacak boy eşitsizliği 3 ana sebep başlığında incelenebilir.

  1. Doğumsal (Konjenital kısa femur, çeşitli sendromlarla birlikte az gelişme gibi problemler )
  2. Gelişme geriliği (çocuk felci, büyüme plağı durması gibi problemler )
  3. Travmatik (yanlış kaynama, kaynamama gibi problemler)

Bacak boy farkı kaç cm olduğunda ameliyat düşünülmeli?

Bacak boyunda eşitsizlik olduğunda yaklaşık 2 cm’e kadar olan farklar hasta tarafından rahat bir şekilde tolere edilebilir. Bu seviyede basit bir yükseltili problemi, ayakkabı ile çözülebilir.
Fakat 2 cm üzerinde olan kısalıklar da ayakkabı yükseltisi uygulamasına hastanın uyumu kolay olmayacaktır ve çoğu hasta uzun vadede bu duruma devam etmek istemez.
Bu uzunluk farkının cerrahi boy uzatma yöntemleri ile telafisine gitmek gerekir.

Bacak boy eşitsizliği kalça, bel gibi diğer eklemlerde soruna yol açar mı?

Bacak boy farkına bağlı olarak ayak bilek, kalça ve bel eklemlerinde yürüme şeklinin ve buna bağlı yük dağılımının değişmesine bağlı olarak ikincil sorunlara yol açar. Belde skolyoz ve dejeneratif artrit görülür. Kalça ve ayak bilek kıkırdakların da erken bozulmaya yol açar. Boy farkını telafi için ayak taban oyuğunu derinleştirerek bir miktar boy telafisine yardım edebilir.

Bacak Boy eşitsizliği hastalığından müzdraip biri merdivenlerde oturuyor. Bacaklarında ki eşitsizlikler gözüküyor. Opr. Dr. Halil Buldu

Ameliyatsız yöntemlerle bu farkın telafisi mümkün mü?

Ameliyatsız olarak boy uzatma yöntemi bulunmamaktadır. Piyasada olan ve boy uzatma iddiası içerisindeki hiç bir ürünün FDA onayı ve Bilimsel alt yapısı bulunmamaktadır.
Sadece 2 cm altındaki uzunluk farkları için ayakkabı ile telafi yoluna gidilmelidir.

Hangi metotlarla bacak boyları eşitleniyor?

  1. Sadece eksternal fiksatör ile yapılan uzatma
  2. Eksternal fiksatöre eşlik eden intramedüller çivi uygulaması (kombine teknik, çivi üzerinden uzatma) (Ekibimizce uygulanan yöntem)
  3. Motorlu çiviler

Uygulanan metodun kullanılan diğer yöntemlere üstünlüğü var mı?

Bu üç yöntem içerisinden motorlu çiviler hasta ve uygulama kolaylığı açısından en kullanışlı olanı olmakla birlikte bazen uzama esnasında oluşabilecek teknik problemler ve yüksek maliyet kullanım alanını kısıtlamaktadır.

Sadece dış cihazla yapılan uzatma cerrahi teknik açısından kolay olabilir ancak hasta konforunu çok düşürmektedir. Hasta yaşı 14 altında olduğunda kemiğe çivi uygulamak ikincil büyüme sorunlarına yol açabileceği için çocuklarda bu yöntem tercih edilir.

Tercih ettiğimiz yöntem olan Çivi üzerinden boy uzatma yöntemi aracılığıyla hasta üzerinde dış cihazın kalma süresi çok kısalmakta olup maliyet ve hasta konforu göz önünde bulundurulduğunda en iyi seçimdir. Burada ki tek sorun cerrahi tekniğin zorluğu, skopi adlı cihazının yeterli ve iyi kullanan bir yardımcı personel gerekliliğidir.

Bir bacak boy eşitsizliği durumunu anlatan resim. Resimde bir bacak kısa bir bacak uzun şekilde gözüküyor. Opr. Dr. Halil Buldu

Bacakta aynı zamanda eğrilik ya da şekil bozukluğu varsa uzama ile birlikte bu da düzeltilebilir mi?

Bacak boy eşitsizliği olan hastaların önemli bir kısmında bacaklarda deformite eşlik eder ve uzatma sistemi kurulması esnasında bu deformite akut ya da tedrici olarak düzeltilir.


Kaç santime kadar bacak boyu uzatılabilir?

10 cm’lik bir fark tek seans ameliyatla telafi edilebilir.

Uzatma ve tamamen iyileşme süresi ne kadar?

Hastaların en hoşlanmadığı durum olan dış cihazın takılı olduğu uzatma periyodu, uzatma miktarının milimetre cinsinden değerinin 10 fazlası kadar gün sürer. 4 cm için 40+10 =50 gündür. Uzamanın iyileşmesi de uzama miktarının cm cinsinden karşılığı kadar aydır. 4 cm için 4 ay gibi örneklendirebiliriz.