tr Pazartesi/Monday - Cuma/Sunday 09.00 - 18.00 +90 532-356-48-75info@halilbuldu.com
Trusted By
10,000+ Patient
Leg Lengthening
the best price and quality
Location
Nisantasi, Istanbul

Çekiç Parmak(Mallet Finger)

Mallet Finger'ın nasıl oluştuğunu anlatan görsel Opr Dr Halil Buldu

MALLET FINGER (Çekiç Parmak)

MRI altında çekiç parmak örneği Opr Dr Halil Buldu

Mallet finger nedir?

Parmak uçlarının yukarı kaldırılmasını sağlayan tendonlar (ekstensor digitorum comminis, EPL) parmak uç kemiklerine yapışma yerlerşnde çok incelerek kemiğe yapışırlar. Bu tendonların kopması ya da tendonun sağlam kalarak kemiği yapışma yerinden ayırmasıyla oluşur.

Mallet finger tanısı nasıl konulur?

Etkilenen parmak ucu aşağıya doğru düşer, en uç boğum yerinde şişme ve ağrı olur. Aşağı düşen parmak ucu hasta tarafından aktif olarak yukarıya doğru kaldırılamaz.
Travmatik yolla akut olarak oluşmuş mallet finger eğer tedavi edilmez ve deformite uzun süre kalacak olursa bir önceki parmak boğumu aşağıya doğru bükülme gösterir.

Mallet finger nasıl oluşur?

Genelde günlük aktiviteler esnasında oluşan basit travmalar ile olur. Örneğin; yatak çarşafını yatakla duvar arasında sokarken parmağın duvara çarpması, basketbol topunun parmak ucuna düşmesi , kıyafetin pantolon içerisine sokulması esnasında parmak ucunun kıyafete takılması gibi düşünebiliriz.

Mallet finger tedavi seçenekleri nelerdir?

  1. Ameliyatsız tedavi; yaralanma sonrasında düşen parmak ucunun düz pozisyonda sabitlenmesi esasına dayanır.
  2. Cerrahi tedavisi;  Tendon kopmasına bağlı yaralanmalarda esas tedavi atelleme ile ameliyatsız olmalıdır. Nadiren cerrahi gerekir ve  tendonun kemikten kopan alana dikilmesi ile olur.


Ameliyatlı tedavi seçimi kemiksel kopmanın eşlik ettiği hastalarda ilk seçenek olmalıdır. Cerrahi tedavide altın standart, kırık hattını açmadan 2 adet K-teli ile indirekt redüksiyon manevrasıdır.