tr Pazartesi/Monday - Cuma/Sunday 09.00 - 18.00 +90 532-356-48-75info@halilbuldu.com
Trusted By
10,000+ Patient
Leg Lengthening
the best price and quality
Location
Nisantasi, Istanbul

Diz Protezi Ameliyatı

Niye diz protezi ameliyatı yapılması gerektiğini ve Diz protezinin kemikte takıldığı yerleri resmeden bir görsel. Opr. Dr. Halil Buldu

DİZ PROTEZİ AMELİYATI

Diz eklem kıkırdağının ileri derecede harap olduğu ve protez dışında diğer seçeneklerin uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda diz protezi ameliyatı planlanmalıdır. Diz protezi; çeşitli sebeplerle dejenere olmuş eklem kıkırdağının eklemden uzaklaştırılarak yerine özel, yüksek teknolojili materyallerle kaplanmasıdır.

Diz protezinin kemikte takıldığı yerleri önizleyen bir görsel. Opr. Dr. Halil Buldu

Diz protezi kimlere uygulanmalı?

Diz ekleminde ileri derecede kıkırdak harabiyeti (kireçlenme) olan, cerrahi dışı yollar ile ağrısı kontrol altına alınamayan ve/veya aktivite kapasitesi ağrı nedeniyle azalmış olan hastalara uygulanmalıdır.
Ağrının karakteri protez ameliyatı kararında önemlidir. İstirahatte olan ya da uykudan uyandıran tipte ağrısı varsa, ağrı kesicilerle kontrol altına alınamıyorsa protez lehine düşünmek gerekir.
Genelde 60 yaş ve üzerine uygulanması klasik bilgidir fakat yukarıda sayılan durumları karşılayan çok daha genç hasta grubu olduğunda da protez cerrahisi düşünülebilir.
Romatolojik hastalık zemininde diz kireçlenmesi ya da eski diz travması sonrasında diz kireçlenmesi erken yaşlarda görülebilir.

Diz protezi öncesi ve sonrası durumu analtan bilimsel bir görsel. Opr. Dr. Halil Buldu

Diz Protezi Ameliyatı

Diz eklemindeki kıkırdakların özel kılavuz cihazlar vasıtasıyla uzaklaştırılması ve bunun yerine iki adet metal komponenti ve arada eklem yerine geçip hareketi sağlayacak özel yoğun bir plastik türevi uygulanmasıdır.
Protez uygulamasında uygulanan protezin kemikle uyumu kadar diz çevresindeki yumuşak dokuların diz hareketlerine izin verecek kadar rahat, gevşekliğe yol açmayacak kadar da sıkı olması gerekir. Bu dengenin elde edilip edilemediği ameliyatın belli aşamalarında kontrol edilir.

Diz Protezinin tek başına boşlukta sarı renkte durduğu bir görsel. Opr. Dr. Halil Buldu

Ameliyat Öncesi Yapılacaklar

  • Ameliyattan ideal olarak bir kaç gün önce anestezi uygunluğunuz için testler yapılır, anestezi doktoru tarafından muayeneniz yapılır.
  • Anestezi muayenesi sonrası eğer gerek görülürse ek incelemeler ve konsültasyonlar istenebilir.
  • Anestezi muayenesi esnasında doktorunuzla size uygulanacak anestezinin tipi ve detayları hakkında sorularınızı sorun. Tarafımızdan önerilen en ideal protez cerrahisi anestezisi epidural+genel anestezi ve ameliyat sonrası ağrı kontrolü için kullanacağınız epidural kateter olup eğer sizde buna mani bir durum yoksa anestezist size bu yöntemi önerecektir.
  • Ameliyat saatinizden en az 6 saat öncesi açlık, 4 saat öncesi susuzluk gereklidir.
  • Ameliyat öncesi duş almanız önemlidir enfeksiyon riskini azaltır. Bununla birlikte ameliyat sahasının keselenmemesi ve kremlenmemesi gerekmektedir.
  • Ameliyat sahasında yoğun kıl varsa traş yapın fakat jiletler ile bazen ciltte oluşan küçük kesikler enfeksiyon riski yaratabilir. Bu nedenle tüy dökücü kremleri tercih edin.
  • Ameliyata girmeden önce tarafımdan bacağınıza hangi taraf olduğuna dair işaretleme yapılacaktır.
  • Ameliyat olmayacak tarafınıza anti-embolik çorap giydirilecektir.
Diz Protezinin iki kemik arasında nasıl durduğunu önizleyen bir görsel. Opr. Dr. Halil Buldu

Ameliyat Sonrası Dönem

  • Ameliyattan çıkınca ayağınızdan kasığa kadar uzanan bandajlar olacaktır. Eğer dizde ameliyat öncesi belirgin bir eğrilik varsa bunun düzelmesi ameliyat sonrası dışarıdan belirgin şekilde gözlenebilir.
  • Eğer uygulanmasında bir engel yoksa epidural anestezi ve ameliyat esnasında sedasyon uygulaması ile ameliyat olacaksınz. Elinizde ağrıyı kesmek için kullanacağınız epidural katetere ait bir buton olacaktır.
  • Ameliyat bitiminde ameliyathanede çekilmiş olan diz grafisi üzerinde ameliyatın detayları hakkında tarafınıza bilgi verilecektir. Bu ilk bilgilendirme genelde hasta tarafından hatırlanmaz daha çok yakınlarına bilgilendirme olur.
  • Ameliyat sonrası aynı günün akşamı ya da ertesi gün sabahı kan sayımınız yapıldıktan sonra walker (dört ayaklı yürüteç) veya koltuk değneği yardımı ile bir fizyoterapist, hemşire ve tarafımdan oluşan bir ekip sizi ayağa kaldırarak yürütür.
  • Yürürken tam yük vererek basmanızda sakınca yoktur. Hastanede kaldığınız sürece diz ekleminizin hareket açıklığını sağlamak için CPM denilen cihaz ile diziniz pasif olarak bükülür. Bunun yanında yatak içinde ve oturma pozisyonunda sizden bazı egzersizler yapmanız istenecektir.
  • Dizinize konulan dren (kan tahliye tüpü) 48-72 saatte çekilir.
  • Sondanızın çekilmesi ortalama 2 gün içerisinde, hastanın rahat mobilize olmasıyla birlikte gerçekleşir.
Diz Protezinin tam olarak nasıl bir görüntüye sahip olduğunu anlatan bir görsel. Opr. Dr. Halil Buldu
  • Sondanız ve dreniniz çekildikten sonra antibiyotikler stoplanır.
  • Ameliyat sonrası dönemde venöz tromboemboli (bacakta oluşan kan pıhtısı) olmaması için ameliyattan sonra düşük molekül ağırlıklı heparin (Clexane ®), ayakbileği pompalama egzersizleri, antiembolik çoraplar ve erken mobilizasyon ile korunma sağlanır.
  • Taburculuk 4-5 gün içerisinde yapılır.
  • Taburculuk döneminde evde yapacağınız yatak içi egzersizler , yürüme, ağrı olursa kullanılacak ağrı kesiciler, yanınıza verilen kan sulandırıcının devamı önemlidir.
  • Dikişleriniz kendiliğinden eriyen tipte olup ameliyatın 2.haftasında yaranıza su değdirerek yıkanabilirsiniz. Yaranın keselenmesi tavsiye edilmez, dikiş uçları kendiliğinden düşecektir.
  • Ameliyatın birinci ayında, 6.ayında ve ilk yılında kontrol grafileri istenecektir.