tr Pazartesi/Monday - Cuma/Sunday 09.00 - 18.00 +90 532-356-48-75info@halilbuldu.com
Trusted By
10,000+ Patient
Leg Lengthening
the best price and quality
Location
Nisantasi, Istanbul

Aşil Kopması Ameliyatı

Aşil Tendon Kopması Ameliyatı

Baldır kas kompleksinin topuk kemiğe yapışmasını sağlayan aşil tendonunun kopmasıdır. Bu kopma genelde tendonun yapışma yerinden ilk 6 cm içerisinde olur. Aşil tendonu tam koptuysa cerrahi düşünülmeli eğer parsiyel kopma ya da tendon kılıfı devamlılığı varsa özel aşil botu ile iyileşme sağlanabilir. Tam iyileşmemiş veya kopuk olan bir aşil tendonu ile kuvvetli bir zıplama yapılması mümkün olmaz.


Aşil Tendon Kopması ameliyatı kimlere uygulanır?

Genel hasta profili 30-50 yaşlarında, masa başı bir işte çalışan ve hafta sonları futbol/basket tarzı spor yapan kişilerdir. Bunun yanında ileri derecede yoğun yada profesyonel spor yapanlarda da olabilir.
Aşil Tendon Kopması ameliyatında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

• Ameliyat esnasında kullanılan dikiş materyalleri hem tendonun dikiş dayanıklılığı hem de iyileşme sonrasında sizi ameliyat sahasının ne kadar rahatsız ettiği ile yakından ilgilidir. Asla monofilaman nonabsorbabl (Prolen ®) dikişler tendon için tercih edilmemelidir.
• Ameliyat sonrasında ayak bileğinize uygulanan alçının diz altı seviyede olması (bazen diz üstü uygulama tercih edilebiliyor) yeterlidir.
• Ameliyat sonrasındaki dönemde uygulanan alçı ya da bot tespitinin süresi değişken olmakla beraber 6 haftanın üzerinde yapılan alçı/bot tespiti uygun görülmez.
• Eğer ameliyat sonrasında fizik tedavi görecekseniz ayak bileğinize germe egzersizi 12.haftadan önce yapılmamalıdır. Aşil tendonunun ameliyat sonrası tekrar kopmaları genelde bu döneme rastlar.
• Aşil tendonunda ameliyat sonrasında tendonun gergin dikilmesine bağlı olarak tendinit (tendon iltihabı) bir komplikasyon olarak görülebilir.

Aşil Tendon Kopmasının Cerrahi Tamiri:

Tendon tamiri için yapılacak kesinin özellikle aşil tendonunun elle rahat hissedilen alanında tendonun üzerinde değil de iç tarafında yerleşmesi önerilir. Aksi takdirde yarada iyileşmeme problemi görülebilir.
Aşil tamiri için tendonun etrafını saran kılıfı (tenosinovyum) aşırı soyularak tendonun kansız bırakılmaması önemlidir. Ayrıca bu kılıfın iyi dikilerek tendonun etrafının kapatılması cilt altına tendon yapışıklığı ihtimalini azaltır.

Dikiş teknikleri çok çeşitlilik göstermekle beraber vücut tarafından emilen multiflaman (örgülü) dikişler ve modifiye Kessler metodu tarafımdan tercih edilmektedir.

Ameliyat Sonrası Dönem

• Ameliyattan çıkınca bacağınızda diz altı alçı olacaktır.
• Ayağınızın kalp seviyesinin üzerinde olması şişme ve ağrıyı azaltacaktır.
• Ayağınızdaki alçı yaş,yırtık tipi, dikiş güvenliği, ek hastalıklar gibi durumlar dikkate alınarak 1-2 haftada çıkarılır ve aşil botu ile yürümenize izin verilir.
• Ameliyattan bir gün sonra çift koltuk değneği yardımıyla, bir fizyoterapist, hemşire ve tarafımdan oluşan bir ekip sizi yürütecektir. Aşil botuna geçene kadarki alçılı dönemde ayağınızın üzerine basmadan yürüyeceksiniz.
• Hastanede 1 gün kalmanız yeterli olacaktır.
• Yaşınız, ek hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlara göre venöz tromboemboli (bacakta oluşan kan pıhtısı)riskiniz değerlendirilir, gerekli görülürse düşük molekül ağırlıklı heparin (Clexane®) proflaxisi başlanır.
• Dikişleriniz kendiliğinden eriyen tipte olup ameliyatın 2.haftasında yaranıza su değdirerek yıkanabilirsiniz. Yaranın keselenmesi tavsiye edilmez, dikiş uçları kendiliğinden düşecektir.
• Ayak bileğinizin gerdirme egzersizlerine ameliyatın 12.haftasından önce başlanmamalıdır.